top of page

Når kærligheden gør ondt


At miste noget værdifuldt og kan påvirke vores helbred i en sådan grad, at du kan opleve fysiske symptomer i kroppen.

Ofte vil de fysiske symptomer her være, at registrere i venstre side af brystet eller i ryggen eller i maven. Alt efter om der er vrede indblandet kan du oplev symptomer i din højre side af kroppen.

Når kærlighed gør ondt, kan det både være i et eksistrende forhold, en relation eller ved brud af et forhold eller en relation.

Kærlighed gør ondt, fordi vi som mennekser helt basalt i vores pattedyrshjerne er skabt til at være en del af “flokken” og have tætte relationer. Og når vi mister relationer af tæt tilknytning kan det opleves utrygt og det vil dit sympatiske (kamp-flugt) nervesystem reagerer på.


Fordi vi mennesker har hver vores model af verden og ikke oplever situationer ens, kan det til tider være svært at forstå hinanden. Når tingene går skævt er der altid mange spørgsmål.

Din egen sindstilstand vil altid være et resultat af dine tanker og følelser. Og din oplevelse omkring din sorg forstærkes af kun af dine tanker.

Det er ikke unormalt, at søge efter en årsag. Måske du opfatter det personligt og får tanker om at det er dig selv, der er noget galt med, siden den anden ikke ønsker relationen eller du har følelser om at den anden afviser dig.

Måske den anden har udtrykt, at det er din skyld og du er blevet overbevist om at han/ hun har ret.


Sådanne tanker om dig selv, kan påvirke dit selvværd og selvtillid. Og du kan få følelsen af at du har mistet dig selv i stedet for at du har mistet "noget - altså det der var i relationen".


Når tankerne får overtaget kan du udover at miste tilliden til dig selv, opleve at du mister håbet for fremtiden.

Er der mon nogen der vil have mig?Ved et brud af en relation kan være en tendens til at gøre relationen til en udelukkende god relation, selvom vi godt ved at der i alle realtioner også er bagsider. Det kan være med til at dine følelser omkring bruddet forstærkes og aktiverer følelser af svigt eller forladthed.


De tanker du skaber om bruddet har altså indflydelse på din sindstilstand.


Når du kan ændre dine tanker om bruddet, vil det give dig flere positive tanker om dig selv og din fremtiden med en ny partner eller med fokus på andre gode og trygge relationer.Giv dig selv lov til, at komme dig over bruddet.

Tillad alle følelser. Både når du er ked af det og når du er glad.

Registrer dine følelser uden at gå ind i dem.
Alting er foranderligt og vi ved med tid bliver alting bedre.


Nogle gange bliver der aktiveret gamle startegier og traumer gemt i dit nervesystem, som kan spænde ben, og du kan opleve, at du påtager dig skylden for den andens følelser og beslutninger.

Når vi handler og reagerer gør vi det ud fra de ressourcer vi har til rådighed på det givne tidspunkt. Måske du mangler nye ressoucer og startegier til hjælp i din relation?


Har du brug for hjælp til, at holde fast i dig selv, og få nogle stærke redskaber, hjælper jeg dig gerne på vej.


Kontakt mig endelig på helle@psykoterapeuthorsens.dk


4 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comentarios


bottom of page