top of page
Forfatters billedeHelle Krustrup Behrens

Sorg - En følelsesmæssig tilstand

Opdateret: 9. okt. 2023

En del af livet er desværre også, at du oplever sorg og krise.


Der er ingen der kommer igennem livet uden, at skulle forholde sig til døden og det at miste et andet menneske som man elsker.


Sorg opleves og udtrykkes forskelligt, lige som du og jeg er forskellige som mennesker.


Det er vigtigt at slå fast, at alle følelser er helt normale.


I sorgprocessen vil du normalt opleve forskellige faser, der minder om at du; benægter, oplever vrede, lave forhandlinger, oplever tristhed, for tilsidst, noget der minder om, at acceptere. Det er normalt at zappe ud og ind af de forskellige faser. De opleves ikke altid i den nævnte rækkefølge.


I chok fasen er fornægtelse helt normalt, og en strategi for, at kunne forsætte dit liv uforandret og i et passende tempo bearbejde din følelsesmæssige belastning. Du er i choktilstand og kan have svært ved at begribe, det der sker er virkeligt. Du kniber måske dig selv i armen i håbet om, du snart vågner af en ond drøm. I denne fase begynder du sandsynligvis også, at stille spørgsmål ved meningen med livet.


Det vil begynde at gå op for dig, at det desværre ikke er en ond drøm, og at virkeligheden ikke er ægte nok. Det kan give dig følelser af frustration over ikke, at kunne ændre på situationen eller vrede og uretfærdighed over at skulle/ have miste den du holder af. Vrede er også en følelsesmæssig drivkraft i healingsproces.

I forhandlingsfasen eller “hvis nu bare……” fasen, vil du typisk opleve selvbebrejdelser og skyld, med en overbevisning om, at hvis du nu bare gjorde eller havde gjort………….så ville alting se meget bedre ud.


I Bekymringsfasen kan du opleve en usikkerhed og angst for fremtiden, nu hvor alting ser anderledes ud, uden din kære. Du vil opleve savn og de stærke følelser kan virke overvældende.

Det er vigtigt, du giver dig selv lov til at reagere og være i savnet og følelserne. At sørge er din vej til healing og accept. Men sorgen kan føles enorm ensom at gå igennem.


Når et andet menneske går bort bliver kærligheden, du har til den person, forladt.

Du er altså efterladt med den kærlighed, der var i din helt særlige relation med vedkommende.


Til tider kan det ske, at vi “flytter ind i” tabet. At vi ud fra situationen får skabt en fortælling om os selv med skyld, uden selvforståelse, styrke og drivkraft, hvilket påvirker vores forventning om fremtiden. Vores tanker og overbevisninger påvirker nervesystemet og den sindstilstand vi befinder os i.


Når du er i sorgen, giver det anledning til at stoppe op og gøre reflektioner om dit liv.

I den findes også drivkraften til at komme videre, af kærligheden. Taknemmelighed og glæde over at have haft det menneske i dit liv.


Med accept begynder du langsomt at leve livet igen, på trods af. Langsomt finder du plads til at være med sorgen og savnet, at møde den med kærlighed, når den dukker op.

Dit tab kan aldrig erstattes, men du kan have fokus på andre eller nye relationer med kærlighed.


Vi bliver den historie, vi fortæller. Din hjerne er ligeglad med om du fortæller din historie højt eller indeni dig selv. Det der har betydning er ordlyden og hvilke farver du fylder den med.


Lad minderne få liv og de vil fylde mere end sorgen. ❤️



Har du en følelse af, at være “flytte ind i” sorgen, kan jeg hjælpe dig videre med empati og nærvær. Kontakt mig på helle@psykoterapeuthorsens.dk


Du er velkommen til at benytte min meditation til sorg. https://static.wixstatic.com/mp3/205789_eda6dc6df1f44415bdfcd1ccbf02013d.m4a




20 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page