top of page

Åndedrættet og nervesystemet

Dit bølgende åndedræt

Sæt dig godt tilrette på en stol, så din ryg er ret og dine arme afslappede med hænderne hvilende i skødet, med håndfladerne pegende opad. hav nakken i balance på skuldrene.  

Du kan også med fordel ligge dig på en måtte på gulvet. 

Ret opmærksomheden mod dit åndedræt.

Visualiser dit åndedræt som en bølgende bevægelse. 

Følg dit åndedræt og læg mærke til på din indånding hvordan en bølgende bevægelse starter med, at din mave hæver sig og hvordan din brystkasse udvider sig og bevæger sig helt op til brystbenet. 

på din udånding trækker bølgen sig tilbage som en glidende bevægelse der starter oppe ved brystbenet, får brystkassen til at sænke sig og maven til at synke ned mod rygsøjlen. 

lad den bølgende bevægelsen være rolig. Lad luften glide ind gennem din krop og fylde den med energi.

lad din udåndingen glide ud gennem dine lunger og din næse og se om du kan lade din udånding være længere end din indånding.

 

På din udånding giver du slip på alt det du ikke længere har brug for. 

Lig lidt og lad dit bølgende åndedræt give din krop og sind fornyet energi vel vidende, at du nu er i gang med at hjælpe din krop til at komme ud af stress modus. 

 

Det sympatiske &
parasympatiske nervesystem

Vores nervesystem er komplekst, og jeg vil her introducerer dig kort til det autonome nervesystem bestående af det sympatiske og det parasympatiske nervesystem. 

Nervesystemet styrer balancen i vores krop. 

Det sympatiske nervesystem også kendt som vores "kamp-flugt" system, er det system der tager over når vi oplever trusler eller øget krav enten fra vores omgivelser eller fra os selv. 

Der frigives stresshormoner adrenalin, noradrenalin og kortisol i kroppen, dit hjerte pumper hurtigere, blodtrykket og pulsen stiger, din vejrtræning bliver hurtigere, nedsætter blodgennemstrømningen til tarmen og andre organer. 

Det parasympatiske nervesystem også kender som "det rolige system" er aktivt når kroppen er i ro eller hvile, for eksempel når du slentre en rolig tur langs vandet eller når du sover. Det frigiver lykke hormoner, nedsætter stress hormoner, øger blodgennemstrømningen til vores organer og virker restituerende. 

Vagus nerven, vores 10 kranie nerve, løber fra hovedet ned gennem halsen, lungerne, hjertet ned gennem åndedrætsmusklen og ned til de indre organer i bughulen, hvor den sender og modtager stimuli til og fra vores organer. Din puls bliver langsom og vejrtræningen rolig. 

 

Når vi stimulerer vagus nerven vil vi også aktiverer det parasympatiske nervesystem og derved opnå ro og få musklerne i kroppen til at slappe af. Det har også en virkning på vores tanker og humør. 

Vi kan aktiverer nerven med opmærksomhed på vores åndedræt, rolige bevægelser som når vi går eller dyrker yoga, når vi mediterer eller sidder afslappede med en god bog. 

bottom of page