top of page

BØRN & UNGE MED SORG - Man kan ikke tie en sorg ihjel.


Er du barn eller ung og har mistet en du holder af?


Jeg kan selv huske det da jeg var ung. I mig var det en sort tung kugle af jern, som både rasede af vrede og uretfærdighed til at skifte til en grå sky af tristhed. Min sol var væk....


Børn og Unge er aldrig for små til at sørge.


Tabet af en forældre, søskende, bedsteforældre eller ven kan mærke dig for livet. Det er derfor vigtigt, at kunne tale åbent om døden med dem omkring dig.


Det er vigtigt, du ved hvad der er sket. At du får svar på dine spørgsmål, da forestillingen om hvad der er sket ofte er værre end virkeligheden.


Faktisk er børn og unge ret gode til, at stille direkte og konkrete spørgsmål omkring døden eller sygdom, så du skal ikke være nervøs for at snakke åbent om det. Måske du prøver at beskytte din anden forældre eller andre søskende ved ikke at tale om det, men faktisk oplever de fleste både børn/unge og voksne, at det er befriende, at tale om døden og om savnet. Det kan bringe os tættere sammen i forståelsen af hinanden.


Fortæl din voksne, at du har brug for et konkret svar.

Du har brug for, at dine voksne fortæller dig om døden på et alders svarende niveau. Det betyder ud fra den måde du opfatter verden på, med den erfaring du har på nuværende tidspunkt.



Det samme gælder, hvis du selv har brug for, at snakke med en mindre søskende om døden.

Giv konkrete svar eller lav en lille historie ud fra det alderssvarende niveau barnet befinder sig på, og den måde de forstår verden på. De helt små har svært ved at forstå, at den døde ikke vender tilbage. Det kan betyde at de oplever vrede og føler sig forladt. Det kan også være svært at forestille sig døden og den døde. Her kan fantasien forvrænge billedet.



Børns og unges sorgbearbejdning er enderledes end voksnes. Det skyldes at børn oplever sorgen på en ny måde, på hver nye udviklingstrin. Efterhånden som du bliver mere moden og pludselig ser og forstår sorgen på en ny måde, vil du opleve din sorg og savn på en ny måde, når du bliver mindet om den i hverdagen.


Det er også helt normalt at zappe ud og ind af sorgen. Det betyder at du kan bearbejde de store følelser i et passende tempo for dig. Faktisk er børn og unge nogle gange bedre til, at være i de følelser som opstår i nuet. De kan sagtens være glade og lege/ være sammen med venner i det ene øjeblik, for det næste øjeblik at være dybt ulykkelig. Det er helt normalt.


Enhver sorg er forskellig, ligesom vi er forskellige som mennesker.


Både voksne, børn og unge viser sorg på mange forskellige måde. Du har måske oplevet, du er blevet mere udadreagerende eller er blevet mere indadvent. Alle følelser og reaktioner er helt normale.


Vrede er en helt naturlig reaktion. Det kan være vrede mod den der er død, mod dig selv eller andre der ikke har forhindret dødsfaldet. Det kan også være du opleve selvbebrejdelse og skyld. Nogle oplever at få dårlig samvittighed, hvis de også er glade og griner.

Når du som barn eller ung mister en du holder af, kan tilværelsen føles usikker og du kan have oplevelsen af, at trygheden forsvinder. Hvad skal der nu ske med den anden forældre, søskende eller andre som du holder af?

Og hvem passer på dig?


Oplever du, at du har svært ved at falde i søvn på grund af tanker? Har du hovedpine, mavepine, nedsat appetit? Er du mest kun trist eller vred? Går det ud over din koncentrationen, hukommelsen og indlæringen i skolen? Undgår du skolen og dine venner?


Jeg mener, at alle har ret til et godt liv - også når du har mistet en du holder af. Og tro mig, det er ikke din skyld.

Jeg ved at DU som barn eller ung sagtens kan finde en glad vej gennem livet på trods af det du har oplevet.


Er det svært, at snakke med dem tæt på, så tilbyder jeg dig et tryg rum med forståelse og omsorg, hvor du kan få sat ord på din sorg og dit savn. Jeg hjælper dig med, at finde din sol frem igen. ☀️


Du skal vide, jeg har tavshedspligt og kun fortæller dine forældre, det du giver mig lov til.

Min mail er helle@psykoterapeuthorsens.dk


11 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page