top of page

Den kloge narrer den mindre kloge?


Det spørgsmål kan man godt sætte tvivl ved.

For når vi snakker om hjernen og dens udvikling befinder vores “alarmsystem” sig under udviklingsniveauet for det præfrontale cortex.

Det center, der gør, at vi mennesker mener, vi er helt unikke og meget kloge.

Det er vores center for blandt andet sprog og logik.


Evnen til at handle og tænke fornuftigt, altså evnen til at skelne mellem godt og skidt og fremtidige konsekvenser af nutidige handlinger.

Men hvad sker der så, siden at vores “alarm center”, når vi oplever stress og belastning, kan narre vores fornuft……


Hjernens 3- deling forklarer at mennesket er skabt i tre udviklings trin.

1. Den første er hjernestammen også betegnet vores krybdyrshjerne. Det er her vores basale instinkter og behov bor. Det er den sansende hjerne som består af den forlængede rygmarv, pons og lillehjernen. Området er primært under indflydelse af det autonome nervesystem.

2. Noget senere udviklede vi det limbiske system også kaldet pattedyrshjernen. Det er her vores følelsescenter befinder sig. Det limbiske system er overordnet funktion for vores autonomenervesystem og Hypothalamus Det er her vores overlevelses center -Amygdala bor- vores kamp flugt center, der hele tiden søger overlevelse og har travlt med at undgå/ vurdere mulige trusler, ubehag og fare.

3. Sidst udviklede vi det præfrontale cortex, hvilket vi mener er unik for mennesker og at det er derfor vi er så kloge. Det er center for blandt andet vores sprog, logik, argumentation mm. Der er her tankerne opstår og vi har evnen til at planlægge, vurderer situationer og handle fornuftigt her ud fra.


Under stress kommer der signaler/sanseinput via nervesystemet til hjernen. Der sker en vurdering heraf i hjernen i præfrontale cortex. Hvis vores rationelle tanker ikke virker efter hensigten, vil Amygdala, som er selvaktiveret, forsøge at styre, når der er fare på færde. Amygdala er ekspert i at vurdere om situationen er farlig - den har nemlig gemt på alle tidligere oplevelser, hvor det gik “galt“ eller som den opfattede som truende for os. Amygdala beder hypothalamus om hjælp, og sammen med hypofysen udsender de nogle hormoner til kroppen.


Vores sympatiske nervesystem bliver nu aktiveret. Fra binyrerne frigives kamp/flugt (stress) hormonerne Adrenalin, Noradrenalin og Cortisol til kroppen. Det betyder, at der både rent fysiologisk sker en ændring i kroppen, i vores følelser og i vores tanker, både på grund af den kemiske reaktion der er skabt, men også fordi Amygdala aktiverer tidligere oplevelser, som vi har følelser forbundet til.


Når Cortisol bliver frigivet til blodbanen påvirker det hippocampus. Og hvis denne proces foregår gang på gang over en kortere periode bliver funktionen i hippocampus for lav - hippocampus bliver rent fysisk også mindre og når det sker, kan den ikke give besked til Amygdala om, at den godt kan tage det med ro og slappe af, hvorved Amygdala forsætter med at være overaktiv og på vagt. Altså en ond cirkel.


Samtidig sker der det, at når amygdala er overaktiv gennem længere tid får det det præfrontale cotex til at skrumpe. Du bliver altså hermed dårligere til at tænke rationelt og planlægge din vej ud af den situation du er havnet i. I stedet kan du opleve at din tænkehjerne laver tankestrømme fyldt med bekymringer.

Du bliver ekstra sårbar og får følelser som tristhed, vrede og frustration


Og vi kan konstatere at “den kloge” er sat ud af spillet.


Man kan dog sænke stress gennem dopaminfremmende aktiviteter som giver glæde og lykkefølelse, tæt og positivt fællesskab, nærvær, omsorg, musik, yoga, meditation, synge, sex/ kærtegn, lækkert mad, frisk luft, natuligt lys, ro og trygge omgivelser.


Men også neuro terapi/ neuro kommunikation, vil hjælpe dig, til at føle dig støttet, hørt og forstået.

At genfinde din ressourcetilstand vil kunne frigive Dopamin, Serotonin, Opioder eller Oxytoocin og hjælpe dig til at få balance i nervesystemet igen og få din “tænke hjerne” til, at blive mere robust.

Du vil få strategier du kan bruge til at kontrollere dit “alarm center”, så du kan få ro på nervesystemet, når det melder “alarm” uden grund.

Dette er fordi vi i Neuro terapien arbejder med sanserne som er relateret til følelses hjernen samt aktivering af den højre hjerne halvdel - som også aktiverer det parasympatiske nervesystem. Dit rolige nervesystem, hvor kroppen ånder med ro og du i dine tankerne igen kan reflekterer over hvilke ønsker du har for fremtiden, planlægge og træffe beslutninger.Vil du hører mere om neuro terapien er noget for dig er du velkommen til at kontakte mig på mail helle@psykoterapeuthorsens.dk
59 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page