top of page

Dit liv leves mellem to åndedrag- din første indånding og din sidste udånding.


Når du ikke trække vejret rigtigt snyder du dig selv for ekstra energi og overskud i hverdagen.

De fleste mennesker er ikke særligt bevidste om, hvordan deres vejrtrækning er.

Prøv engang at tænke over, hvornår du sidst har taget en dyb og rolig indånding....


Åndedrætskontrol er en tusinde år gammel visdom.

Herfra og fra mindfulness meditation ved vi, hvordan vejrtrækningen er i tæt relation til din krop og dine tanker. Når vi bevidst arbejder med vores vejrtrækning har vi mulighed for, at ændre og styrke den tilstand vores krop og sind er i.

Ligesom forskningen har bevist, at positive tanker kan påvirke vores hjerne, har forskningen også vist, at menneskets lunger kan trænes større.


Ved rent faktisk at kontrollere eller være bevidst om dit åndedræt, vil du få mere ilt rundt i kroppen, få mere energi til hver enkelt celle, have lettere ved at skille dig af med affaldstoffer samt få mere ro i dit nervesystem. Herved bliver du bedre til, at takle en stresset hverdag med de pres og uforudsete udfordringer der følger.


Det kan undres, at noget så naturligt som, at trække vejret ligge så fjernt for mange af os. Både dyr og børn trækker vejret helt ned i maven og udnytter dermed lungerne helt optimalt. Desværre har dagligdagens stress distanceret os fra naturen og fra vores egen krop, sådan at vi helt glemmer det naturlige, dybe og rolige åndedræt.


Ved at tage udgangspunkt i åndedræts teknikker arbejder vi udefra og ind- altså fra krop til sind. Det er nemlig helt enkelt og ukompliceret at koncentrerer sig om åndedrættet, uanset om man er ung, gammel, syg eller rask, fordi vi altid har åndedrættet i os. Vi taler i mindfulness om, at åndedrættet er vores anker til nuet.

Når vi flytter vores opmærksomhed til åndedrættet optager det den samme opmærksomhedscenter i hjernen, som når vi har opmærksomheden på tankerne.


Så når du lærer at have fokus på din vejrtrækning kan du altså mindske/stoppe din tankestrøm.

Med evnen til at kunne få kroppen til at slappe af på kommando, kan du altså overvinde eller helt undgå stress, og kan du styrke den mentale kontrol og din selvtillid.

Når du er bevidst om dit åndedræt vil nervesystemet med tiden blive finjusteret sådan, at din daglige ubevidste vejrtrækning automatisk bliver dybere og mere rolig - du optimere altså bare dit eget naturlige åndedræt.

Det vil gavne dig uanset, hvad du beskæftiger dig med, da åndedrættet påvirker alle de fine nervetråde og dermed alle dine organer, dit hormonsystem, dit kredsløb og dine tanker.


Desuden kan det have positiv indflydelse på søvn, fordøjelse, vægt, muskelspændinger samt smerter.

I mindfulness snakker vi om det indre barometer, som aldrig lyver. Åndedrættet er tæt forbundet med dine følelser og sladre om, hvordan du har det.

I psykoterapien ved vi at kroppen husker og at dine tanker er tæt forbundet med dine fysiske fornemmelser og dine følelser.

Vi ved også at når du ændre på en af parametrene, enten dine tanker eller din tilstand i kroppen så påvirker du og ændre de andre.


Så ved at træne din evne til have opmærksomhed på dit åndedræt har du altså en fantastisk mulighed for, at mærke efter, hvordan du har det og selv undersøge de inderste kroge af dit sind.



“når åndedrættet er roligt, eller uroligt, er sindet det også, og med det også yogien.

Derfor skal åndedrættet kontrolleres” (Hatha Yoga Pradipika)



Har du lyst til at lære mere om dit åndedræt, dit nervesystem, dine tanker og dig selv



deltage i disse spændende kursus



Mindfulness breathing.

Og

Stress forløb





Læs mere på hjemmesiden https://www.psykoterapeuthorsens.dk/mindfulnessogyoga



11 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page