top of page

Skam konstruerer vores selvbillede

Opdateret: 29. maj 2023Kender du følelser af skam, som et tabu, der er svære at tale om. Kigger du væk, fryser eller har du mest lyst til at flygte og forsvinde?

Skam er en helt normal følelse på lige fod med for eksempel vrede, frygt og glæde, og findes hos alle mennesker.

En grundlæggende følelse af utilstrækkelighed, som har rod i din opvækst.Tankerne, som skammen er forbundet med, er din forestilling om, hvordan du tror/ er blevet fortalt, at den rigtige måde, at opføre sig og være menneske og være i verden på, skal være.

Hvilke oplevelser og erfaringer i din fortælling, har være hovedårsagen til, at du har taget en følelse af utilstrækkelighed til dig.


“Skam” er et ord, som er opfundet for at beskrive en bestemt følelsesmæssigtilstand. Præcis som “glæde”, “vrede” osv..


Ordet bruges i sproget til, at oversætte følelser og tanker indeni. Du kan forestille dig, at der på et tidspunkt i dit liv, har været en/ nogen, der med deres værdisæt og overbevisninger, har sagt noget, der har givet dig anledning til en følelse af, at være forkert/ at skille dig ud/ ikke at være som de andre. Selvom det handlede om deres overbevisning.


Det kan resultere i følelser af skam i forhold til mange forskellige ting.


Måske du tænker, at…


Du ikke ser ud på den rigtige måde

Du har gjort noget du fortryder

Du har bestemte følelser

Du har nogle dårlige vaner

Din famile, børn, partner

Du er en dårlig mor

Du er en dårlig partner

Din uddannelse eller mangle på

Dit Arbejde/ mangel på

Du har sider ved dig selv, du ikke bryder dig om

Du tjener for lidt/ for meget

Måden du bor på

Din fortid

Dit helbred

Dine valg at leve på……..

…….


Alt sammen noget der giver anledning til flere dømmende tanker, og negative overbevisninger om dig selv. Negative tanker kan give dig en følelse af at være mindre værd og få dig til, at tvivle på din værdi som menneske.


Alle mennesker er værdifulde, også dig - netop fordi DU er Dig, helt unik.


Du skal vide, at “skam” som følelse, forestilling og tanker/ mentale konstruktioner, aldrig kan fortælle noget om, Din værdi som menneske.


Forestillingerne om dig selv kommer fra et tidligere tidspunkt i dit liv, hvor omstændighedernes manglende ressourcer og overskud, gav dig en følelse af, at være forkert og utilstrækkelig. Men det var ikke dig som menneske, det handlede om.


Skamfølelsen er præcis som andre emotioner, der kommer og går i løbet af en dag.

Bliver du fanget af skammens dømmende kraft, skaber det en sindtilstand, der har indflydelse på din selvfølelse.

Da din selvfølelse også ofte er sammenkoblet med din adfærd/ præstationer påvirkes du, hvis du for eksempel ikke får så mange likes eller positive tilbagemeldinger som du havde håbet. Din handling træder i baggrunden, så det ikke er den der bliver evalueret, men mere din værdi som menneske.


Skam og skyld er forskellige.

Skyld er forbundet med din adfærd, hvor i mod skam vedrører dit selv og følelsen af, at være forkert og blive afvist.


Skam er opstået i en relation og kan derfor også påvirke dine relationer, fordi du forsøger at skjule sider af dig selv, som du ikke er stolte af, fordi du tror andre vil dømme dig og elske dig mindre.


Når du bruger kræfter på, at skjule sider af dig selv; din skam, dine følelser, meninger, tanker, adfærd, tidligere oplevelser og bruger kræfter på, at fornægte dem overfor andre, vil det samtidig være en ubevidst strategi, der spænder ben for, om Du accepterer og elsker hele Dig. En ubevidst bekræftelse af, at du ikke er ok, som du er.


Når du åbner op om dine tanker, vil du opleve at 95% af dine tanker om, hvad du tror andre mener eller tænker om dig, ikke er sande.


Tænk på hvordan din skam opleves, hvilke tanker, følelser, kropslige fornemmelser er relateret hertil. Hvordan er din adfærd - hvilke startegier benytter du dig af, for at dække over følelsen og komme væk fra den?


Skam som en positiv intention handler ofte om positive følelser knytte til andre mennesker. Af natur er det vigtigt for os mennesker med sociale relationer og hører til, da det giver os emotioner som glæde og føle os elsket.


Vi føler skam fordi vi ikke er ligeglade, og det i sig selv siger jo noget helt unikt og smukt om dig som menneske.Du kan ikke kontrollere hvad andre tænker, men du kan skifte din skam ud ved, at være i kontakt med Dine egne værdier og beslutninger så du ikke lever efter andres.

At tage dig selv alvorlig og øve dig i, at være din egen kærlige forældre og behandle dig selv, som du vil behandle dit barn, din bedste ven, din kæreste eller lignende. Først når du behandler dig selv med respekt får du følelsen af at være værdifuld.


Har du brug for hjælp til, at arbejde med dit selvbillede så hjælper jeg dig gerne til, at få en stærk og kærlig selvfølelse.


kontakt mig på Helle@psykoterapeuthorsens.dk


12 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page